Nynäshamns Järvägsmuseum

Test

SNJ C 26


SNJ C 26
Foto: Jonas Sjöberg

SNJ C 26 ingick i den första leveransen av personvagnar till Nynäsbanan, nr 1 - 7, från Ljunggrens mekaniska verkstad i Kristianstad år 1901. Vagnen var ursprungligen märkt SNJ BC 5. Vagnen anlände till SNJ förre den officiella invigningen av banan och användes i den provisoriska trafiken. Vagnen hade ett typiskt sekelskiftesutseende med lågvälvt, lanterninförsett tak, plåtklädsel och dubbla fönster.

Under åren genomgick vagnen ett par omnumreringar och ombyggnader. År 1912 fick vagnen nummer 32. År 1922 byggdes vagnen om till en enbart 3:e klassvagn. Vagnen fick mittgång med 3-sits soffor på båda sidor och kom att rymma 64 sittplatser. Väggarna belades med linoleummatta upp till fönstren. Utsidan kläddes om med teakpanel och vagnen fick nytt nummer och littera: C 26.

Vagnen slopades år 1948 och vagnens korg såldes tillsammans med korgarna från SNJ no 21 och 23 till en privatperson i Stallarholmen, som byggde om dem till sommarstugor. Efter tips kunde NJM spåra upp vagnarna i början av 1990-talet och genom en bytesaffär kunde korgen till SNJ C 26 förvärvas år 1994 och transporteras till Nynäsgård, där vagnskorgen ställdes upp på ramverket till fd. SJ C3a 1329, vilket hade samma mått som vagnens ursprungliga ramverk hade. På sikt hoppas NJM kunna återställa vagnen som SNJ C 26, men det kräver en omfattande renovering.